onsdag 4 november 2009

Flygplats-listan

Har läst i olika tidningar om den nya listan om världens bästa och sämsta flygplatser, framröstad av utvalda "freqent flyers". För att räknas som frekvent flygare ska man flyga minst 17 enkelresor om året. Bah. Frekvent vid 17 flygningar...
Här nedan listar jag mina fem bästa och fem sämsta flygplatser jag upplevt. Hoppas på kommentarer från mina tre B:n: Bitte, Berns och Billing som också överstiger de 17 enkelresorna per år. Även andra bloggisar är välkomna att kommentera.
Bästa flygplatserna:
1: Schipol, Amsterdam.
Stor shoppingyta med extra av allt. Dessutom är priserna i serveringarna måttliga och om man vill öppna en öl köpt i tax-freen så är det okej. Man kan till och med få en plastmugg att dricka ur i baren. Rökning tillåten på särskilda platser.
2: Arlanda terminal 2.
Liten, mysig terminal där man snabbt passerar securityn och med lika snabb bagagehantering vid returresan. Mysigt café med utsikt över incheckningen. Hyfsade priser. Rökbås finns.
3: Flughafen Wien.
En flygplats som byggts med tanke på resenärerna och snabba byten. Att hinna med ett flyg, trots endast en halvtimme mellan bytena är aldrig några problem.
4: Queen Juliana International, Sint Maarten.
Värsta djungelflygplatsen med Karibiskt laidback, eller snarare fixa rubbet nu så får vi tid till steelband efteråt. Man ser bagagevagnarna redan när man tar trappan ut ur planet. Det enda bagagebandet är redan igång när man passerat passkontrollen. Lika smidigt funkar det vid utresa och det behövs för Karibien är hett.
5: Stockholm-Bromma.
Minimalistiskt med snabb security, bra service med valutamaskiner, restaurang och ett litet flygmuseum. Minus för de alltför få sittplatserna innanför säkerhetskontrollen men ett plus för snabb bagagehantering.

Och så kommer le terrible enfants, jag börjar med den sämsta:
1: O´Hare, Chicago, USA.
Vid inresa får man räkna med att stå i en MYCKET lång kö för passkontroll, förhör och kanske mera förhör i ett rum med mindre trevliga och paranoida människor från Homeland Security.
Vid utresa vankas det en rejäl säkerhetskontroll innan man släpps in i avgångshallen där den enda servicen är en proppmätt tjej som säljer torra mackor och ljummen öl till ockerpriser. Sittplatserna är inte tillräckliga och när man till slut kommer till gaten upplyses man om att man ska avregistrera sitt fingeravtryck samt foto vid en automat 400 meter bort och får då springa för livet för att hinna med planet hem. En fråga: varför kunde inte gänget vid securityn informera om avregistreringen så man slapp denna stress i sista minuten?
2: Ben Gurion International, Tel Aviv, Israel.
Värsta säkerhetskontrollen jag upplevt. När jag skulle byta plan i Wien fick jag veta att El Al:s (Israeliskt flygbolag) flight var försenad. Orsaken var att de skulle öppna SAMTLIGA incheckade väskor. Vi blev därför två timmar försenade. Hemresan blev ännu värre. Med alla säkerhetskontroller och förhör kände man sig som en buse när man till slut blev godkänd att resa hem igen. Men jag har en viss förståelse för dem.
3: Charles de Gaulle, Paris, Frankrike.
För stor, för ogästvänlig, för dyra butiker, för dyra barer och restauranger. Slarvar dessutom för ofta med bagage. Även för sådant som är incheckat med Air France, det statliga bolaget.
4: Oliver Tambo International, Johannesburg, Sydafrika.
Mest på grund av den låååånga kön till passkontrollen efter en natt på flyget och det maratonlopp man får kuta när man ska ta sig tillbaks till Europa igen.
5: Vilnius Airport, Litauen.
Därför att jag hittills aldrig flugit därifrån på tid. Det brukar röra sig om ett par timmars försening. Dessutom stänger alla restauranger och annan service enligt avtal och struntar i att det sitter en massa passagerare och väntar på sena flygplan. Även VIP-rummet stänger, trots att det finns folk som köpt biljetter i Business Class.

4 kommentarer:

Bitte sa...

Haha, VISSTE att Vilnius skulle komma med! Den suger vekrligen.....

LJ Media sa...

Chicago suger värre...

Bitte sa...

Chicago är skittråkig..... Vilken miss att inte ha några butiker innanför säkerhetskontrollerna.

LJ Media sa...

Jo, en av världens största flygplatser borde ju ha en viss potential för bra business innanför securityn.
Fick flygbiljetter i dag. Ska till Israel och flyger via Amsterdam. Lyfter 06.20 i båda riktningarna. Gäsp!