måndag 6 september 2010

Sonat eller inte?

Blev lite nyfiken på den så kallade kommunchefen som dömts för mord.
Kollade lite och hittade oroväckande mycket info om honom.
Jag har nu koll på hans utseende (något mesigt, Zündappmustasch och glasögon),hans hemadress, yrke, arbetsgivare och värst av allt, hans personnummer inklusive de fyra kontrollsiffrorna.
Kollade vidare och fick liknande uppgifter om hans mamma som tydligen begick självmord.
Alltså, killen erkände sitt brott. I och för sig sex månader efter att det begåtts, men han åkte fast. Precis så som jag vill ha det.
Att han sedan ansågs vara knäpp och fick psykiatrisk vård i ett år innan han friskförklarades var det han dömdes till. Av förhoppnigsvis en kunnig rätt,även om nämndemännen är politiskt tillsatta och sällan har en hyfsad verklighetsuppfattning. Politiker är oftast sig själva närmast och saknar kontakt med den vanliga medborgarens verklighet.
Men okej då. Killen friskförklarades efter ett år på psyket. Muckade och skapade sig en ny tillvaro. Han har, så vitt jag fått fram, fungerat bra i sitt arbete samt i samhället i övrigt. (Vi har till och med en gemensam Facebookkontakt).
Den hatiska kampanj som nu sker borde väl i så fall ha inletts när han släpptes från psyketför 24 år sedan,inte nu.
Att någon till och med fått fram ett komplett personnummer som enkelt går att hitta på nätet är skrämmande. Risken för att en lynchmobb dyker upp är ju uppenbar.
Det finns många som ställt till det för sig i unga år och straffats för det.
Ska brottet inte vara sonat när påföljden är över?
Men den som lagt ut personnumret på nätet bör nog oroa sig lite.
Det rör sig om skyddad information och jag hoppas att han eller hon straffas hårt.

Inga kommentarer: