måndag 26 juli 2010

Att vaska - Ren idioti

För några år sedan var jag på Gotland under den så kallade Stockholmsveckan.
Redan då bestämde jag mig - Aldrig mer!!!
En massa brats med för mycket pengar och för taskig hyfs förde oväsen och betedde sig som svin. Tjejerna hakade på så klart, det vankades ju gratis dricka.
Somliga, de som inte hade den ekonomin, hade tagit dyra lån eller levt asketliv ett helt år bara för att få festa tillsammans med det så kallade "vackra folket" några sommardagar.
Bratgrejen nummer ett var att beställa in champagne i mängder. Så dyr som möjligt. En bråkdel av skumpan dracks ur. Det mesta sprutades ut på kläder, väggar, tak och golv.
De som inte matchade att ta in fyra Bollinger á 20 000 kronor styck beställde mäklarbrickor i stället. Alltså, ett helrör sprit med önskat antal glas samt groggvirke. De kostade ju "bara" 6 000 kronor.
Nu har krögare samt tillståndsmyndigheterna tröttnat på ofoget att spruta skumpa. På många ställen är det förbjudet. Krogar som tillåter det ofoget riskerar sitt utskänkningstillstånd. Men brats är brats. Hjärndöda typer som bara tänker på att bränna pengar. Numera är det inne att "vaska" i stället.
Det går ut på att man beställer två eller flera flaskor dyr champagne. Man serverar sällskapet till den första flaskan är tom. Sedan beordrar man kyparen att hälla ut de övriga flaskorna i vasken!!!
Alltså, den som beter sig på det viset borde sättas under ekonomisk förvaltning eller omyndigförklaras.
Det finns folk som svälter. Det finns folk som har en årsinkomst betydligt lägre än vad en enda flaska av dessa dyra och förspillda droppar kostar. Att visa en sådan total avsaknad av respekt över pengar och dess värde är rent ut oförskämt.
I USA brukar de nyrika arrangera välgörenhetsmiddagar i stället. Gästerna betalar dyrt för att få komma och kanske ha en kändis till bordet. Champagnen flödar även där, men den hamnar i gästernas glas i stället för i slasktratten. Överskottet doneras till något välgörande ändamål och den nyrika arrangören blir förmodligen upptagen i kretsen av de bemedlade i sin hemstad.
Men här i Sverige ska man tydligen göra som Gudrun S, elda upp 100 000 kronor eller hälla ut svindyr krogskumpa i vasken för att bli accepterad.
Ren idioti tycker jag. Vad tycker ni?

Inga kommentarer: