måndag 25 april 2011

Debattinlägg

Var Sverige den osynliga Sovjetstaten?
Alltså, på 1950-talet kunde polisen finka den som inte kunde redogöra för vart man var på väg en glad afton på stan. Lösdriveri kallades det. Likaså fick man inte samlas i grupper. Om gänget gick ut för att få en kul kväll och var för många svingade Tusse Batong sabeln och beordrade gruppen att skingra sig.
Vi fick inte äga telefonapparater. Dem lånade man av Televerket och det var strängt förbjudet för ett hushåll att inneha fler telefoner än en enda, den som vanligtvis fanns i hallen.
När TV kom fanns det bara en kanal. Onsdagar var TV-fri och i övrigt blev det mörkt i rutan strax efter 21.00. När TV 2 introducerades kunde man se programmen i färg. Bland annat barnens favorit, John Blund. En filmatiserad dockteater som presenterades av Lennart Swahn och som var producerad av DDR:s statliga television. Sverige var det enda västlandet i världen som köpte in dockteatern från Östtyskland.
I bland fick vi njuta av tecknad barnpropaganda från Polen också.
De barnprogram som skapades i Sverige var draperade i palestinaschalar och bar näbbstövlar samt FNL-märken.
Allt censurerades hårt. En handelsminister möttes av SR:s OB-buss på Arlanda efter ett möte med Nordiska Rådet på Island i mitten av sextiotalet. Ministern var ganska beskänkt, men "schwarade på frrrågor" medan han vinglade ner för flygplanstrappan. Givetvis fick inte Svenska folket se inslaget, Filmen "stektes" och kom aldrig till allmän kännedom.
När andra intressenter dök upp gällande TV blev det ett ramaskri från de som styrde Sverige. Vi svenskar ansågs inte vara tillräckligt intelligenta att motstå reklamavbrottens lockelser.
Med facit i hand, vi har haft kommersiell TV i snart 25 år och mobiltelefonen kom ungefär samtidigt. Gemene man började koppla upp sig på Internet i mitten av 1990-talet, så har svenskarna klarat av både reklampauser och ett ökat informationsflöde utan större problem.
Man kan undra varför vi var så pass hårt styrda förr. Jag hoppas att Sverige inte var en tänkt sattelitstat till Sovjetunionen. Men vad vet man?

Inga kommentarer: