torsdag 9 oktober 2008

Darwin Award

Hört talas om Darwin Award någon gång?
Nähä, trodde väl inte det.
Det rör sig om en utmärkelse som oftast delas ut postumt. Den som skadat sig eller avlidit efter att bedömts vara klantigast får priset, som givetvis är ett amerikanskt påhitt. En kille råkade välta en colaautomat över sig och kvävdes då han försökte sno en läsk, en annan kille vaknade av att telefonen ringde mitt i natten. Sömndrucken greppade han sin Colt 45, höll den mot örat, sa hallå och tryckte av... PANG!
Roligaste missödet tycker jag var den grejen som Larry Waters gjorde år 1997. Han överlevde och det gör ju fadäsen mer värd att skratta åt.
Larry, som bodde i Los Angeles, hade en dröm. Han ville bli pilot. På grund av taskig syn ville inte myndigheterna ge honom ett flygcertifikat. Shit happens!
Larry bestämde sig då för att uppfylla sin dröm på egen hand. Han skulle upp i luften, kosta vad det kosta ville. Han besökte ett militärt överskottslager och köpte 45 begagnade väderballonger och massor av helium. Väl hemma knöt han fast alla väderballongerna i en brassestol, ni vet en sån där hopfällbar lättviktsstol man har med på stranden eller eventuellt har i trädgården.
Han förankrade stolen i kofångaren på sin bil innan han började fylla ballongerna med gas. I en kasse hade han ett par mackor, en sexpack öl samt ett luftgevär. Tanken var att han skulle kapa förtöjningarna, segla upp ett tiotal meter och sitta där för att njuta av bärs samt mackor ett par timmar innan han använde geväret för att landa. Ett par punkterade ballonger skulle säkert få ner honom i lagom maklig takt, trodde han.
När Larry kapat förtöjningarna lättade han som en champagnekork och flög upp till 3300 meters höjd. Då vågade han inte använda geväret. Det blev liksom för mycket av det goda. Rädd, kall och drivande för vinden satt han i sin brassestol med ett fast grepp om armstöden i över 14 timmar.
När han så småningom drev in i luftkorridoren till Los Angeles internationella flygplats blev det etter värre.
Den första piloten som uppmärksammade Larrys situation trodde inte sina ögon. Piloten kontaktade flygledartornet och berättade att han just passerat en kille i en brassestol som satt och höll i ett gevär. Flygledarna kollade och fick in honom på radarn, registrerad som ett UFO.
En militärhelikopter skickades upp för att kolla vad det handlade om. Under tiden hade oceanvindarna drivit ut Larry över havet. Några mil utanför kusten kom helikoptern i kapp och när besättningen konstaterat att Larry verkade vara rätt så harmlös försökte de närma sig honom. Rotorbladen drev då ut Larry ännu längre från fastlandet.
Till slut steg helikoptern och hovrade omkring 100 meter ovanför Larry och hans flygande stol. Militären kastade ned en lina så att Larry kunde förankra sig själv och bli bogserad i säkerhet.
Väl på fast mark blev han gripen av polisen och när han försetts med handfängsel blev ombedd att förklara infallet svarade han:
-A man can´t just sit around!

2 kommentarer:

Pangbruden sa...

Det verkar var ett pris man får postumt;-)

LJ Media sa...

De flesta får det ganska misshedrande priset postumt.
Inget som jag längtar efter...